akadálymentes változat Akadálymentes verzió
 
 

Zöldövezet program


Tisztelt Tagjaink!

Engedjék meg, hogy beszámoljunk egy a Miskolci Társasházkezelők Közhasznú Egyesülete koordinálásával sikeresen megvalósult programról, amelyet az Ökotárs Alapítvány 668 000 Ft-tal támogatott a MOL Zöldövezet pályázat keretében.

A pályázatban megfogalmazott elképzelést a Miskolc, Hegyalja u. 31527/15. helyrajzi számon található „kivett közpark” besorolású terület körüli társasházak lakóinak igénye hívta életre. A nevezett parkot 10 „kocka” tízemeletes panel épület veszi körül és ebben a közösségben már évekkel ezelőtt megfogalmazódott az, hogy a jobb kihasználás érdekében kezdeni kellene vele valamit. 

Első lépésként 2014-ben TÁMOP támogatással megvalósult itt egy kemence, bográcsozó hely néhány paddal és asztallal, s ez a kis közösségi tér azóta is roppant népszerűségnek örvend a lakók körében. Ugyanakkor ez a bográcsozó hely csupán a rendelkezésre álló tér egy kis szeletét foglalja el, a kb. 2000 m2-es terület nagyrészt továbbra is elhanyagolt, kihasználatlan volt. Ezért fogalmazódott meg a lakóközösségben a további szépítés, bővítés igénye, amelyben a Miskolci Társasházkezelők Közhasznú Egyesület (MTKE) segítségét kérték, amely segített nekik a pályázat megírásában, koordinálásában. 

A sikeres pályázást követően, a MOL Zöldövezet támogatásával 2017 október-novemberében a közösség elültetett 41 db fát és 180 db cserjét a területen, valamint kihelyezésre kerültek köztéri elemek is: kerti padok, kültéri kukák, kutyaürülék-tartós kuka, illetve madáretetők.

A cél, hogy egy olyan közösségi park jöjjön létre, ahová a közelben lakók szívesen jönnek el, ahol az idősek szívesen ülnek a padokon, ahol a kisgyermekes szülők örömmel töltik el délutánjaikat, aminek köszönhetően az egymás mellett élők közösséggé válhatnak, megvalósult. Emellett a megvalósulás során tovább erősödött a lakók közötti közösségi érzés, s remélhetőleg a park jövőbeni gondozása, valamint használata során még tovább erősödik.

A MOL Zöldövezet program minden évben meghirdetésre kerül, s ebből hasonló projektekre lehet támogatást igényelni, így minden olyan lakóközösségnek ajánljuk figyelmébe, amely szeretne valamilyen közösségi funkciójú zöld területet létesíteni, fejleszteni, rehabilitálni. Támogatás igényelhető társasházak belső udvarainak zöldítésére is. Részletek a program honlapján.

Miskolc, 2017. november 9.

Üdvözlettel:
Tóth Ágnes
elnökLakóközösségi programok, kezdeményezések támogatása


A Miskolci Társasházkezelők Közhasznú Egyesület 2013 októberében „Lakóközösségi programok, kezdeményezések támogatása” című pályázat keretein belül 27.750.400,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

A projekt 2014. január 1-kén kezdődött, és 2015. február 28 – án ért véget. Ez idő alatt több mint 100 programon vehettek részt az érdeklődők, melyek a teljesség igénye nélkül az alábbiak voltak:

-        Tematikus klubok

-        Ingyenes jogi, pénzügyi, biztosítási tanácsadás

-        Lakossági fórumok

-        Kirándulás a Vadasparkban

-        Főzőversenyek

-        Sportnap

-        Térzenei koncertek

-        Látogatás a Csillagvizsgálóban

-        Kreatív foglalkozás gyerekeknek

-        Várostörténeti kvíz

-        Egészségügyi előadások

 

A pályázatnak köszönhetően Miskolcon a Hegyalja úton kialakításra került egy 250 m2 alapterületű közösségi tér, melyen elhelyezésre került egy kemence, padok asztallal, sakkasztal, bográcsállvány, valamint kültéri felnőtt fitnesz eszközök is. A legkisebbek időtöltésére a homokozó nyújt lehetőséget. Mindemellett természetesen növényeket is ültettünk.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a közösségi tér, a projekt végeztét követően is nagy népszerűségnek örvend, ott a mai napig számtalan alkalommal találkozunk sütögető lakókkal.

 

Projektünk legnagyobb érdeme azonban az, hogy a Társasházban élők megismerhették szomszédjaikat, így igazi közösséggé váltak. 
 
 
 
 
Tisztelettel:
Tóth Ágnes
Miskolci Társasházkezelők Közhasznú Egyesület
Elnök► FÓRUM
BEJELENTKEZÉS
E-mail cím::

Jelszó:


PARTNEREINK:
► Pályázatírás, közbeszerzés

Lizi London Kft.

Cím: 3530 Miskolc, Szentpáli u. 5.
Telefon: 46/787-998
E-mail: lizilondon.kft@chello.hu
Web: www.lizilondon.hu

► Természetvédelem

Holocén Természetvédelmi Egyesület

Cím: Miskolc, Kossuth u. 13.
Telefon: 46/508-944
Web: www.holocen.hu

► Biztosítás

Generali-Providencia Zrt.

Cím: Miskolc, Szemere u. 13.
Telefon: 20/582-3424
Web: www.generali.hu

► Biztosítás

Allianz Hungária Zrt.

Web: www.allianz.hu

► Épületgépészeti karbantartás, javítás

Ferenczi Generál Kft.

Cím: Miskolc, Avasalja u. 47.
Telefon: 20/9756-253

► Tetőszigetelés

Born 2001 Kft.

Cím: Nyékládháza, Ady E. u. 32.
Telefon: 46/591-289
Web: www.born2001.hu