akadálymentes változat Akadálymentes verzió
 
 

Egyesületünkről


Az egyesületünk 2006. év során alakult meg.  Igények érkeztek a közös képviselőktől, mint például a romló fizetési morál,- gyakran változó jogszabályok,- és az épületek elkerülhetetlen felújításai valamint a lakóközösség részéről az egyre öregedő épületek, szegényedő és idősödő lakóközösség. A lakóközösségek és érdekeik összefogásra szorulnak, a pályázatokkal kapcsolatos rémhírek elkerülése teljes körű naprakész tájékoztatás mellett. Egyesületünk céljai a társasházban, lakóközösségekben élők közös problémáinak orvoslása, életminőségük javítása, segítségnyújtás a változó jogi környezetben, érdekvédelem. A megújuló energia mind szélesebb körben való elterjedésének elősegítése. Környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, pályázatokon való aktív és sikeres részvétel és a legkedvezőbb pénzügyi lehetőségek felkutatása.” Megbízható vállalkozók „adatbank létrehozása, közös képviselők oktatásának segítése, internetes fórumok létrehozása, közösségi helyiségek kihasználásának javítása. Mindezek érdekében rendszeresen konferenciákon veszünk részt, valamint hírlevelek útján tájékoztatjuk a tagokat, és anyagilag támogatjuk a továbbképzésüket. Egyesületünk környezettudatos, és a hazai kis- és középvállalkozásokért aggódó civil állampolgárokból áll. Jelenleg több mint száz tagot számlálunk, melynek döntő többsége miskolci, de vannak kazincbarcikai, ózdi, budapesti tagjaink is. Tagjaink által képviselt lakók száma több tízezres nagyságrendű. Mivel a tagjaink képviselői által kezelt épületek döntő többségének életkora 25-30 éves, vagy a fölötti, így jelentős felújításra szorulnak.

Fő célunk a társasházakban, Lakásszövetkezetekben élők aktuális és közös problémáinak orvoslása, életminőségük javítása. Változó jogi környezetben kell helyt állni a közös képviselőknek, akik sokszor úgy érzik, hogy nincs igazán segítségük, nem tudnak eligazodni a jogszabályok útvesztőiben. Az egyesület egyik legjelentősebb célkitűzése a megújuló energia szélesebb körben való elterjesztésének elősegítése, különösen abban a kontextusban, hogy a környezetvédelem terén a lemaradásunk Nyugat-Európához képest igen jelentős. Az egyesület alapítóinak általános vélekedése, hogy a társasházaknak ki kell használniuk a napenergia és más környezetbarát technológiák nyújtotta előnyöket, így kímélve környezetünket és élővilágunkat és nem mellékesen az energiaköltségek csökkentésével a lakók terheit is csökkenthetjük. Egyesületünk konferenciákat szervez annak érdekében, hogy minél több információhoz juthassanak az érintettek. Legfőképpen fontos szerepet játszik a társasházakban, lakásszövetkezetekben élők számára az energiaracionalizálási pályázatokon való részvétel. A pályázatokkal kapcsolatban rengeteg kérdéssel fordulnak Egyesületünkhöz. Egyesületünk több mint 100 tagot számlál. Tevékenységünk során tagjaink képviselőin keresztül több tízezer lakó problémájával találkozunk. Mivel a lakóépületek többségének életkora 25 év fölötti és egyre rosszabb energetikai mutatókkal rendelkezik, így az elmúlt években egyesületünk tagságát az energiatakarékos felújítás és az ezek támogatására létrehozott pályázati lehetőségek kihasználására buzdítottuk. Konferenciánkon többször szó esett a felújításokról, ezek tapasztalatairól. A korszerűsítéseken átesett épületek vezető tisztségviselői segítették tanácsaikkal a pályázat előtt álló kollégáikat. A tavalyi évben egyesületünk több tagja indult a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram elnevezésű pályázaton. Ezen pályázatok döntő többsége - még a beadási határidő előtt - 2009. november hónap folyamán benyújtásra került. A felújításon a lakók érdekeinek képviselete mellett a környezetvédelmi elhivatottságuk és az elviselhetetlenül magas rezsiköltségek csökkenése érdekében vesznek részt.

 

További céljaink:

 • A társasházakban élők aktuális és közös problémáiknak orvoslása, életminőségük javítása
 • Közösségi helyiségek kihasználásának javítása
 • Környezetvédelem
 • Szelektív hulladékgyűjtés a Holocén Természetvédelmi     Egyesülettel  közösen
 • „Megbízható vállalkozók” adatbank létrehozása
 • Napkollektoros rendszerek kiépítése
 • Zöld tetők létrehozása a lapostetőn
 • Pályázatokon való aktív és sikeres részvétel
 • A legkedvezőbb pénzügyi lehetőségek felkutatása
 • Állandó jogi segítségnyújtás
 • Internetes fórumok létrehozása
 • Közös képviselők oktatásának további segítése
 • Lobbizás, érdekvédelem a társasházban élők számára

 

Az előttünk álló időszak legfontosabb eleme az önszerveződés. Sajnos a hazai támogatási lehetőségek, pályázatok szűkösek és további szűkülés, pénzelvonás várható, így ahhoz, hogy a Társasházban élők helyzetén változtassunk csak és kizárólag Európai Unió által támogatott pályázatokban bízhatunk. Az Egyesület több sikeres konferenciát is szervezett, amelyeken a meghívott előadók, országgyűlési képviselők, jogászok, mérnökök, pénzügyi tanácsadók, egyéb szakemberek próbálják meg a társasházak életét érintő főbb kérdésekről tájékoztatni a tagokat. Az Egyesület tagjai így konferenciákon, közvetlenül az érintettektől kaphatnak tájékoztatást az előttünk álló feladatokról.

Az előadások után kérdéseket lehet feltenni és természetesen az Egyesület rendszeresen megjelenő hírlevelében olvashatunk ezekről az információkról.

Komoly terveink vannak a társasházak fűtési rendszerét és melegvíz felhasználását kiváltandó megújuló energiaforrások mind szélesebb körben való terjesztésében. Az Egyesület megalakulása óta zászlajára tűzte az energiafogyasztás csökkentését és a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű népszerűsítését. Mivel a társasházak gépészeti felújítását, hőszigetelését, stb. saját erőből szinte lehetetlen elvégezni, az Egyesület rendkívül sok pályázat készítésében és sikerében részt vállalt. A hozzánk csatlakozott házak többsége már átesett, vagy át fog esni a Panelprogramon és komoly erőfeszítéseket teszünk az Európai Unió által támogatott ún. városrész-rehabilitációs programon, de sorolhatnánk más pályázatokat is. A pályázatok lehetővé teszik, hogy a társasházakban nagy anyagi terhet jelentő, de szükséges beruházást különböző támogatási források igénybevételével a bekerülési költség töredékéért el lehessen végezni.  A lakók, miközben kevesebb energiát „fogyasztanak”, nem mellékesen, jelentősen tudják rezsiköltségüket csökkenteni. Egyik legjelentősebb projektünket közvetlen partnerünk, a Lizi London Kft. által megvalósított első magyarországi napkollektoros rásegítéssel működő távfűtéses épület, a Platán Társasház (Miskolc, Szentgyörgy út 1.). Ez a beruházás a lakóknak semmilyen anyagi ráfordítást nem jelentett, hiszen a beruházás költségét a kollektor által termelt megtakarításból fedezik. Természetesen nem állunk meg ennél a háznál, a közeljövőben több napkollektoros rendszer kiépítését tervezzük. Rendkívül fontosnak tartjuk a közös képviselők szakmai felkészültségét, éppen ezért az Egyesületünkhöz csatlakozott több közös képviselő társasházkezelő tanfolyam oktatási költségét vállalta át az Egyesület. Hazánk legnagyobb, szakmailag legfelkészültebb közös képviselőknek szóló havilapja a Társasházi Háztartás. Ezen országos szintű folyóiratot partneri megállapodásunk szerint minél szélesebb körben próbáljuk terjeszteni, hiszen sok hasznos információt tudhatunk meg hasábjairól. Érdekérvényesítő képességünket jelentősen növeli, hogy a budapesti székhellyel működő országos Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) partnerei vagyunk. A folyamatos pályázatfigyelést, pályázatírást és - szükség esetén - közbeszerzést partnercégünk, a Lizi London Kft. végzi. Az Egyesület tagsága számára a Lizi London Kft. jelentős kedvezményeket biztosít, sőt lehetőség van arra is, hogy kizárólag sikerdíjas szolgáltatásként végezze el a feladatot, így a pályázatírás költsége semmilyen kockázatot nem jelent. Az Egyesületnek tagsági díja jelen pillanatban évi 1.000,- Ft, a belépés és a kilépés önkéntes, semmiféle kötelezettséggel nem jár.

Amennyiben egyetért céljainkkal, kérjük csatlakozzon hozzánk, ezzel tovább erősítve érdekérvényesítő képességünket!

 

Tóth Ágnes
elnök

Temesvári István
alelnök
Marosi Zoltán
titkár


► FÓRUM
BEJELENTKEZÉS
E-mail cím::

Jelszó:


PARTNEREINK:
► Pályázatírás, közbeszerzés

Lizi London Kft.

Cím: 3530 Miskolc, Szentpáli u. 5.
Telefon: 46/787-998
E-mail: lizilondon.kft@chello.hu
Web: www.lizilondon.hu

► Természetvédelem

Holocén Természetvédelmi Egyesület

Cím: Miskolc, Kossuth u. 13.
Telefon: 46/508-944
Web: www.holocen.hu

► Biztosítás

Generali-Providencia Zrt.

Cím: Miskolc, Szemere u. 13.
Telefon: 20/582-3424
Web: www.generali.hu

► Biztosítás

Allianz Hungária Zrt.

Web: www.allianz.hu

► Épületgépészeti karbantartás, javítás

Ferenczi Generál Kft.

Cím: Miskolc, Avasalja u. 47.
Telefon: 20/9756-253

► Tetőszigetelés

Born 2001 Kft.

Cím: Nyékládháza, Ady E. u. 32.
Telefon: 46/591-289
Web: www.born2001.hu